Εφημερίδες

 

Επισκέπτες

3781057
ΣήμεραΣήμερα65
ΕβδομάδαΕβδομάδα1481
ΜήναςΜήνας1757
ΣυνολικάΣυνολικά3781057
Μεγαλύτερη 07-09-2023:6094
Statistik created: 2023-10-05T00:59:01+03:00
Αντισυνταγματικό το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου - Σημαντική η συμβολή της ΠΟΣ PDF Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 24 Απρίλιος 2016 01:23

Γράφει ο Απόστολος Παπαπαρίσης

 
  Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε αντισυνταγματικό στο σύνολο του το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο Κατρούγκαλου, το οποίο βρίθει διατάξεων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Συγκεκριμένα στο "δια ταύτα" το σχετικό πρακτικό του ΕλΣυν επισημαίνει: «Συνεπώς, η υπαγωγή με νόμο σε ενιαίο ασφαλιστικό οργανισμό των δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών με τους λοιπούς εργαζόμενους..δεν συνάδει με τη θέση που το ισχύον Σύνταγμα επιφυλάσσει σ’ αυτούς, δεδομένου ότι αυτή
συνιστά συνταγματικό κεκτημένο, η ανατροπή του οποίου απαιτεί αναθεώρηση των σχετικών συνταγματικών διατάξεων. Περαιτέρω, η ρύθμιση ... το υπό εξέταση σχέδιο νόμου, εφόσον στηρίζεται στην ενιαία ασφαλιστική αντιμετώπιση προσώπων που σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν μπορούν να υπαχθούν στον ίδιο ασφαλιστικό οργανισμό, εγείρει ζήτημα αντισυνταγματικότητας στο σύνολό του, καθόσον ανατρέπεται το νομοθετικό του θεμέλιο». Λεπτομέρειες [ΕΔΩ].
   Ποια είναι όμως η συμβολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Στρατιωτικών (ΠΟΣ), της οποίας πρόεδρος είναι ο Ταξχος ε.α. Βασίλειος Νικολόπουλος; Θα σας παραθέσω μία σειρά από ενέργειες της ΠΟΣ που δεν είναι όλες γνωστές στο ευρύ κοινό, για να καταλάβουμε ότι ορισμένοι ενεργούν συντονισμένα και προγραμματισμένα μη φειδόμενοι χρόνου και κόπου, βάζοντας πάνω απ' όλα τον Συνάδελφο και όχι τις προσωπικές βλέψεις ή τις κομματικές συμπάθειες:
(1) Στις 26 Οκτωβρίου 2015 μέλη του ΔΣ της ΠΟΣ συναντήθηκαν με τον Υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Αναστ. Πετρόπουλο, στον οποίο μεταξύ άλλων επισημάνθηκε ότι η συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και των στρατιωτικών από το Δημόσιο, δεν εμπίπτει στην έννοια της κατά το άρθρο 22 παρ.4 του Συντάγματος κοινωνικής ασφαλίσεως γενικώς και το Δημόσιο δεν ενεργεί ως Οργανισμός Κοινωνικής Ασφάλισης κατά την παροχή σύνταξης στους υπαλλήλους του.
(2) Στη συνέχεια τόσο σε συνέντευξη τύπου στις 13 Νοεμβρίου 2015, των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ που δραστηριοποιούνται στο χώρο των Στρατιωτικών και ΣΑ [ΕΔΩ - 56:30 λεπτό], όσο και σε τηλεοπτικές εκπομπές {19/11/2015 και 15/02/2016 [ΕΔΩ - 27:40 λεπτό]} επιδιώχθηκε από τον Πρόεδρο της ΠΟΣ Ταξχο εα Βασίλη Νικολόπουλο η ενημέρωση των συναδέλφων αλλά και της κοινής γνώμης.
(3) Στις 8 Δεκεμβρίου 2015 ένα προφητικό άρθρο με τίτλο «Ακούει κανείς;» του Προέδρου της ΠΟΣ που αναφερόταν με έμφαση στην αντισυνταγματικότητα ένταξης του Δημοσίου σε ενιαίο φορέα κοινωνικής ασφάλισης, προβάλλοντας ιδιαίτερα τα Πρακτικά της 4ης Ειδικής συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου της 29ης Ιουνίου 2010 (γνωμοδότηση επί του σχεδίου νόμου 3865/2010), όπου έγραφε «… Ενόψει των ανωτέρω και του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος, η διάταξη του άρθρου 2 του σχεδίου νόμου, με την οποία οι τακτικοί δημόσιοι υπάλληλοι και λειτουργοί εντάσσονται στον κλάδο κύριας σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ο οποίος καλύπτει συνταξιοδοτικά τους μισθωτούς, δεν συνάδει με τις προμνησθείσες συνταγματικές διατάξεις και μεταβάλλει την αποκλειστική δικαιοδοσία του Ελεγκτικού Συνεδρίου.…». Το άρθρο του κ. Νικολόπουλου κατέληγε «….Η δικαστική εξουσία αλλά και το Ελεγκτικό Συνέδριο ας είναι σε ετοιμότητα!  Αν ακούει κανείς!»  Τελικά η Δικαιοσύνη ακούει !! 
(4) Ακολούθως με πρωτοβουλία του Προέδρου της ΠΟΣ και τη συνδρομή του Προέδρου του ΣΑ/ΣΣΑΣ, εκπονήθηκε υπόμνημα με επιχειρηματολογία και προτάσεις για το ασφαλιστικό, που δόθηκε στο Συντονιστικό Συμβούλιο για τη συνάντησή του με τον Υπ. Εργασίας κ. Κατρούγκαλο στις 17 Δεκεμβρίου 2015.
(5) Στις 11 Ιανουαρίου 2016 και αφού έχει γίνει γνωστό το πρώτο σχέδιο του ασφαλιστικό, σύμφωνα με το οποίο συγκροτείται «Ενιαίος Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ)», νέο άρθρο του Προέδρου της ΠΟΣ με τίτλο «Μη συνταγματική η υπαγωγή των συνταξιούχων Δημοσίου και στρατιωτικών στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.», αναλύει την παραβατικότητα αυτής της ενέργειας (ένταξης στον ΕΦΚΑ). Ακολουθούν συναντήσεις για ενημέρωση των προτάσεων της ΠΟΣ με κόμματα, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη στις 2 Φεβρουαρίου 2016 και τη Νέα Δημοκρατία την 1η Μαρτίου 2016 [ΕΔΩ], αλλά και με τον Πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ. Στη συνάντηση με τη ΝΔ, που ήμουν παρών ο κ. Βρούτσης είχε δηλώσει ότι η ΤΡΟΙΚΑ ουδέποτε ζήτησε ενιαίο ταμείο για όλους. Αυτό είναι απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ και της ιδεοληψίας που τον διέπει. Είχε μάλιστα η ΤΡΟΙΚΑ συμφωνήσει στην ύπαρξη 3 ταμείων (Μισθωτών, Αγροτών, Επιστημόνων) και την παραμονή του Δημοσίου ως έχει.
(6) Την Τετάρτη 13 Απριλίου 2016 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ΠΟΣ με τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, με θέμα το νέο ασφαλιστικό, όπου συζητήθηκαν το θέμα της μη ένταξης στον ΕΦΚΑ των στρατιωτικών και λοιπών υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου, η απόφαση τουΣτΕ καθώς και θέματα επανυπολογισμού των συντάξεων. Την προηγούμενη ημέρα είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση της ΠΟΣ με τον Υφυπουργό  Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο, στον οποίον έγινε μια αρχική ενημέρωση και επιδόθηκε σχετικό υπόμνημα.
   Ευκόλως διαπιστώνουμε λοιπόν ότι οι συναντήσεις με βουλευτές, υπουργούς και φορείς όταν γίνεται από τα σωστά πρόσωπα, συνεπικουρούμενες από μεγάλες κινητοποιήσεις, σχεδόν πάντα οδηγούν σε κάποια θετικά αποτελέσματα, στο πλαίσιο του εφικτού πάντα...


Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 24 Απρίλιος 2016 10:25