Η ΠΟΣ απαντά, με μια ακόμη πρόταση συνεργασίας. Ανακοίνωση υπ' αριθμ. 104. PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 26 Οκτώβριος 2018 17:56

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ

                                 Αριθμ. Πρωτ. 30/2018                                                                                                       Αθήνα,  25 Οκτ. 2018

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 104

 

       Η εφημερίδα «Εθνική Ηχώ» της ΕΑΑΣ, στο τεύχος του Σεπτεμβρίου 2018, φιλοξενεί άρθρο του Προέδρου της με τίτλο «Ποιοι και γιατί αντιδρούν στην εισροή πόρων στο ΜΤΣ», ως απάντηση στην υπ’ αρ. 100 ανακοίνωση της ΠΟΣ, που αφορούσε σχολιασμό και κριτική προηγούμενου άρθρου του Προέδρου της ΕΑΑΣ με τίτλο: Οι «Πατρίκιοι και Πληβείοι» Μερισματούχοι των Μετοχικών Ταμείων.

 

       Πέραν του γεγονότος ότι, ακόμα και ο «κλισέ» τίτλος του άρθρου, είναι κατά την εκτίμησή μας, άστοχος, αδόκιμος και παραπλανητικός, μας εκπλήσσει πραγματικά η έκταση του άρθρου και η προσωπική επίθεση, που εξαπολύει ο Πρόεδρος της ΕΑΑΣ προς την Ομοσπονδία μας και ιδιαίτερα προς στον Πρόεδρο της.  Είναι πρωτοφανές λοιπόν, να «αφιερώνει» ο Πρόεδρος της ΕΑΑΣ, οκτώ (8) σελίδες της 16σέλιδης εφημερίδας μας, για να απαντήσει σε μια ανακοίνωση μιας σελίδας της ΠΟΣ.   

 

        Η δημόσια κριτική και ο σχολιασμός θέσεων και απόψεων είναι ευπρόσδεκτες γενικά ενέργειες, καθόσον συμβάλλουν στην ορθότερη και πληρέστερη ενημέρωση των συναδέλφων, αρκεί όμως, όπως είναι εύλογα αντιληπτό, να πληρούνται, κατ’ ελάχιστον έστω, ορισμένοι όροι σεβασμού, όπως αυτοί, που διαχρονικά έχουν θεσπίσει τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΑΑΣ, για τη δημοσίευση άρθρων (σελ. 2 Εθνικής Ηχούς).  Η κριτική όμως και ο σχολιασμός, που ασκούνται στην Ομοσπονδία μας, με το συγκεκριμένο άρθρο, επί παντός επιστητού πέραν του θέματος της ανακοίνωσης υπ’ αριθμ. 100, χρησιμοποιώντας «περίεργη» επιχειρηματολογία και εμπλέκοντας άσχετα μεταξύ τους θέματα, προφανώς και δεν συνάδουν με τους παραπάνω όρους.  Ούτε βεβαίως η γραφή και το λεξιλόγιο, που χρησιμοποιήθηκαν στο υπόψη άρθρο.  Πιστεύουμε δε ότι πρώτη φορά, στα χρονικά της κυκλοφορίας της Εθνικής Ηχούς, φιλοξενήθηκε στις στήλες της ένα τόσο άκομψο κείμενο, με υπερβολές, υπαινιγμούς, αυτοπροβολή και απαράδεκτες εκφράσεις.   

 

        Η Ομοσπονδία προφανώς δεν στερείται επιχειρημάτων, ώστε ν’ απαντήσει λεπτομερώς και ευπρεπώς στα γραφόμενα του Προέδρου της ΕΑΑΣ.  Επιλέγει όμως συνειδητά να μην το πράξει για αυτονόητους λόγους.  Για να αποκλεισθεί όμως το ενδεχόμενο οποιασδήποτε παρερμηνείας της επιλογής μας αυτής, οφείλουμε, σεβόμενοι τους συναδέλφους και απευθυνόμενοι σ’ αυτούς, να ενημερώσουμε, σε σχέση με το άρθρο του Προέδρου της ΕΑΑΣ, κατ’ ελάχιστον και επιγραμματικά ότι:

  • Τα στοιχεία που παρουσίασε η ΠΟΣ για το ΜΤΣ, προέρχονται από οικονομικές καταστάσεις-ισολογισμούς του ΜΤΣ και έγγραφες απαντήσεις επί σχετικών ερωτημάτων που είχε θέσει κατά καιρούς η Ομοσπονδία στο ΜΤΣ. Σημειώνεται ότι, πριν τη σύνταξη της ανακοίνωσης, ο Πρόεδρος της ΠΟΣ επικοινώνησε με το ΜΤΣ.
  • Στην επιτροπή μισθολογίου του 2015, ο Ταξχος ε.α. Βασίλειος Νικολόπουλος ορίστηκε ως εκπρόσωπος της ΕΑΑΣ, από το Συντονιστικό των τριών Ενώσεων, λόγω των γνώσεων και των στοιχείων που διέθετε, όπως ακριβώς είχε συμβεί και το 2013, σε αντίστοιχη επιτροπή.
  • Η κατανομή ποσών σε Ομοσπονδίες προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία, για τον αυτονόητο λόγο της ανεξάρτητης λειτουργίας τους.  Τα ποσά προέρχονται από την προαιρετική εισφορά των συνταξιούχων (0,20 € μηνιαίως), κατανέμονται σε ΝΠΙΔ και όχι σε ΝΠΔΔ και προφανώς δεν είναι χρηματοδότηση, όπως παρουσιάζεται, σε αντίθεση βεβαίως με την υποχρεωτική κράτησή μας υπέρ της ΕΑΑΣ. Είναι βέβαια οξύμωρο, από τα χρήματα μας που παρακρατούνται υπέρ της ΕΑΑΣ - 1% επί του μικτού μερίσματος ΜΤΣ (μέχρι 2 € μηνιαίως) - να χρησιμοποιείται μέρος αυτών, για την προσφυγή της ΕΑΑΣ για την ΠΟΣ στο ΣτΕ, δηλ. ουσιαστικά κατά μελών της.
  • Η ΠΟΣ συμμετείχε, μαζί με τις 3 Ενώσεις Αποστράτων, στη διοργάνωση των μεγάλων διαδηλώσεων στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη το 2013 και το 2015.  Ομοίως  σε όλες τις διαμαρτυρίες του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α. περί χηρείας έξω από το Υπουργείο Εργασίας (2017 και  2018), αλλά και με μέλη του ΔΣ/ΠΟΣ έξω από το ΣτΕ.
  • Αναφορικά με το θέμα της απονομής πλακέτας στον Υφυπουργό Εργασίας, μη κατανοώντας τους υπαινιγμούς, επισημαίνουμε απλά, ότι πλακέτα επιδόθηκε σε εκείνους με τους οποίους συνεργάσθηκε η ΠΟΣ (Υπουργείο Εργασίας, Οικονομικών, ΥΠΕΘΑ, ΜΤΣ και ΤΕΘΑ), καθόσον αποδέχθηκαν και νομοθέτησαν τεκμηριωμένες προτάσεις της ΠΟΣ, (αποτροπή σοβαρών μειώσεων το έτος 2014, αναγνώριση διπλών συντάξιμων ετών στη σύνταξη, επιστροφή κρατήσεων υγειονομικής περίθαλψης, σημαντική μείωση ασφαλιστικών εισφορών κ.λπ.).

 

      Το έργο της ΠΟΣ είναι γνωστό, πετυχημένο, διαχρονικό και αποδεκτό από την μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων και δεν χρειάζεται να αναλυθεί στην παρούσα ανακοίνωση.  Όπως επίσης είναι γνωστό ότι η τακτική της ΠΟΣ, από ιδρύσεώς της το 2010, είναι η μελέτη, η κατάθεση προτάσεων και η συνεργασία διαχρονικά με τους καθ’ ύλην αρμόδιους παράγοντες της Πολιτείας, με τα γνωστά μέχρι σήμερα εξαιρετικά αποτελέσματα των προσπαθειών αυτών.  Αυτό βέβαια, προφανώς και δεν απαξιώνει ενέργειες και θετικά αποτελέσματα της ΕΑΑΣ.  Πλην όμως οι διάφοροι χαρακτηρισμοί, τα ατυχή υπονοούμενα και η προσπάθεια υπονόμευσης της ΠΟΣ, μέσω του συγκεκριμένου άρθρου, μιας νόμιμα αναγνωρισμένης Ομοσπονδίας με 27 πρωτοβάθμιους Φορείς-Μέλη, διακλαδικής πλέον εκπροσώπησης, μας προσβάλει, αλλά πρωτίστως μας λυπεί.

 

       Προφανώς δεν υιοθετούμε μια τακτική συγκρουσιακής αντιπαράθεσης με τον Πρόεδρο της ΕΑΑΣ, για το κοινό καλό.  Πιστεύουμε ότι, τόσο η ΠΟΣ, όσο και η ΕΑΑΣ, κινούνται από το ενδιαφέρον της προάσπισης των συμφερόντων των αποστράτων συναδέλφων.  Στο πλαίσιο αυτής της αντίληψης, επανερχόμαστε στη πρότασή μας, που είχαμε καταθέσει στην ΕΑΑΣ με δύο επιστολές, για συνάντηση των ΔΣ της ΕΑΑΣ και της ΠΟΣ, προκειμένου να συναποφασισθούν κοινές δράσεις και συνεργασία, αλλά και να αρθούν οι όποιες ενδεχόμενες παρεξηγήσεις.

                                                     

             Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ       Ο  ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                         

Νικολόπουλος Βασίλειος

Ταξίαρχος  εα

      Παπαδόπουλος Βασίλειος                         Ταξίαρχος  εα

 

 

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 08 Νοέμβριος 2018 13:32